Posao

Zašto skromnost više nije poželjna

29. April 2010.

Nekada se deci objašnjavalo da je biti skroman, vrlina. Zašto je danas skromnost sve manje poželjna, obrazlaže bečki psiholog Julia Umek. „Važno je naći sredinu između osećanja skromnosti, samohvalisanja i najvažnije, samosvesne lične promocije", kaže Umek. Ona navodi pet razloga zbog kojih skromnost može da bude pogrešna odluka:

Skromnost kao ubica karijere
Ko traži pažnju i planira da gradi karijeru, sa skromnošću neće daleko stići. Ko uspe da ne prekorači tanku nit između stavljanja sebe na pijedestal i izbegne neprijatnu ličnu promociju, na pravom je putu. I najveći uspeh neće biti primećen ako ga ne istaknete na adekvatan način. Lični marketing niže vrednosti tj. nesposobnost da se ukaže na svoje prednosti je ubica karijere.
Pokažite drugima šta imate da ponudite
Ovde je potrebno izbeći preteranu potrebu za samovažnošću, ukoliko želite biti uspešni. Najvažnije pravilo kod ličnog marketinga je autentičnost, koja kroz ispravno ponašanje treba da se učini vidljivom. Radi se o tome, da se prednosti tako postave u prvi plan da se vidi šta imate da ponudite. Ko zna da istakne svoj napredak, ukaže na svoje sposobnosti, ko se uvek javlja za reč sa pametnim izjavama i svoje znanje i pomoć nudi drugima, postupa ispravno, smatra Umek.
Sopstvene prednosti stavite u prvi plan
Budite samouvereni. Vaše prednosti stavite u prvi plan, pokažite bez skromnosti šta možete korisno da uradite i doprinesete opštem dobru. Zamislite na primer, ukoliko neki lekar skromno nastupi, brzo će se pojaviti sumnja o njegovoj kompetentnosti, što dovodi do straha kod pacijenata.
Bez pogrešne skromnosti!
Kao i sve u životu i ovde se radi o pravoj meri. Uzmite prirodu za primer, sada u prirodi sve cveta i zeleni i tako privlači pažnju. Tako i čovek, kada ima šta da ponudi ili poseduje neke kvalitete, neka ih s merom istakne i tako privuče pažnju na sebe.
Pravite sopstvenu reklamu
Pravite reklamu za ono što nudite. Šta znate dobro? Znate li dobro da kuvate? Razumete li se u kompjuter? Ukoliko Vi niste ubeđeni u svoje kvalitete ili ih skrivate pogrešnom skromnošću, niko drugi Vas neće hvaliti.
Razmislite, pred kojom osobom imate više poštovanja - pred osobom koja se stalno prikazuje manje vrednom ili prema nekom ko samouvereno zastupa svoje vrednosti i prednosti. Zbog Vaše skromnosti sagovornik ne može da otkrije koji su Vaši pravi kvaliteti.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 46 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje