Zanimljivo

Nije lako biti starleta u starleta državi

26. Februar 2008.

Nada Grujić

Čak je i manijakalnom ljubitelju malog ekrana teško da popamti sva imena i lica koja se pojavljuju i nestaju s javne scene, od kojih tek nekolicina traje, a još manje njih zaista učini nešto značajno. Većina opstaje na stranicama tabloida koji raspredaju o njihovim (ne)mogućim ljubavnim vezama. Zgodne utegnute devojke i mladići smeškaju se u ukočenim pozama pokušavajući da privuku pažnju, u nadi da će njihova slava trajati duže od 15 minuta. Pa, kad već kao država imamo status poslednje zvezdice koja stremi da postane zvezda EU, nije čudo što smo preplavljeni starletama.


- Nisam sigurna da im se dopada izraz starleta. Ne bi to one rekle za sebe jer se kriju iza nekog zanimanja ili osobe, a sve zbog medijskog eksponiranja. One možda poseduju izvesne talente, ali ih nisu razvijale. Verovatno im je to gubljenje vremena. Tako bi put do crvenog tepiha bio mnogo teži, a ko zna da li bi uopšte i došle do njega. Za njih ima mnogo lakših načina da se dođe do slave. Njihov talenat se u stvari svodi na lov, ali poseduju i specifičan šarm za koji je javnost prijemčiva. Nisu naučile da se trude, lakše je da se prikače za nekog ili uključe u nešto već oprobano. Često menjaju zanimanje, jer nemaju želju i entuzijazam, a pre svega izgrađenu radnu naviku - objašnjava Petrovićeva.

Nisu one glupe...

Spisak srpskih starleta i onih koje pretenduju na to mesto je poduži. Prva koja bi se mogla tako nazvati je čuvena Meri Cakić, legendarna beogradska starleta iz sedamdesetih godina. Ipak, dok su u svetu zvezdice ponosne kada ih tako nazovu, većina naših javnih ličnosti buniće se kada im kažete da su starlete. Nađa Jokić, bivša članica ženske grupice Models, saslušala je novinara Evrope, a onda rekla da “nije više javna ličnost i da se ne bavi takvim temama, mada piše za jednu dnevnu novinu”. Slično smo prošli još s nekolicinom koje su saslušavši pitanje zamolile da ih ne pominjemo.
- Nije to pogrdan naziv i ne znači ništa loše, ali kada i velike zvezde, ono malo što ih imamo, s vremena na vreme budu kamenovane i popljuvane, biti samo starleta u starleta državi u svakom slučaju nije lepo prihvaćeno. Svake godine određeni ideološki i finansijski centri moći plasiraju po neku novu neverovatno talentovanu starletu i uspevaju da je održavaju u životu dve, tri godine - kaže Isidora Bjelica.


Glavni problem je što na Balkanu starlete ostanu - starlete. Zašto? Ako su nesposobne, ali lepe, priča je jasna. One su uglavnom bez nekog specijalnog talenta, pa vrludaju putevima umetnosti u potrazi za bilo čim što će im doneti još jednu naslovnicu. Ipak neke, osim što su lepe jesu i te kako sposobne i nadarene, ali u ovoj zemlji jednostavno nije dovoljno biti samo talentovan. Neke nikada ne dožive pravu priliku. Novac je presudan da bi uopšte počele da se bave bilo kojim javnim poslom. Sponzor je neko ko će stati iza njih, imati prave veze kojima će ih lansirati put zvezda.
Iako starleta ima iz svih socijalnih miljea, najinteresantnije su one s mračnom prošlošću - omiljenom hranom tabloida - od napuštanja roditelja, teškog pevanja po kafanama, vanbračne dece…
Onima koje su potekle iz siromašne sredine put ka zvezdama predstavlja put do novca. Kada postanu zadovoljne kontom u banci i određenom dozom slave, iznalaze načine da se održe i ne padnu u zaborav. Konsultuju savetnike, stiliste, estetske hirurge... Priključuju se opšte poznatim akcijama, prave brendove sa svojim imenom, menjaju svoje telesne obline. Međutim, neke od njih teško podnose taj teret i neizvesnost, pa posežu za alkoholom, sedativima, psihostimulansima. Naročito kada shvate da ih godine stižu. Porodične situacije su im nesređene, neke padaju u teške depresije i rano odu u penziju i retko ko posle zna šta se dešava s njima.
- Primeri pokazuju da neke svoj život završe tragično iz nepoznatih razloga i pod nerazjašnjenim okolnostima. Mali broj starleta od svog imena uspe da napravi mašineriju za zarađivanje novca i svojevrstan biznis u kome uspeju da se održe i prežive. Za njih bi se reklo da su ipak znale šta rade. Da li su to uopšte starlete ili dobri menadžeri za same sebe? - pita se Maja Jovanović.

Strane: 1 2 3


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 178 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje