Zanimljivo

Nije lako biti starleta u starleta državi

26. Februar 2008.

Nada Grujić

Čak je i manijakalnom ljubitelju malog ekrana teško da popamti sva imena i lica koja se pojavljuju i nestaju s javne scene, od kojih tek nekolicina traje, a još manje njih zaista učini nešto značajno. Većina opstaje na stranicama tabloida koji raspredaju o njihovim (ne)mogućim ljubavnim vezama. Zgodne utegnute devojke i mladići smeškaju se u ukočenim pozama pokušavajući da privuku pažnju, u nadi da će njihova slava trajati duže od 15 minuta. Pa, kad već kao država imamo status poslednje zvezdice koja stremi da postane zvezda EU, nije čudo što smo preplavljeni starletama.

Buntovnice bez razloga
Naravno da se ponekad pitamo od čega žive i ko im plaća te bundice, putovanja, stanove, jer od poslova voditelja ili najavljivačice igara na sreću teško da će zaraditi za pristojno letovanje? Ipak, sve tvrde kako uspeh duguju samo sebi. Ali, nekako se iza kulisa često prikaže lice po nekog matorca punog buđelara, ali to joj je samo prijatelj. Dosta je primera devojaka, lokalnih misica, koje postanu manekenke, pa popune grudni koš, nađu sponzora, žive u elitnom naselju i zarađuju zahvaljujući voditeljstvu na lokalnim televizijama.
Linija razdvanjanja između starleta i sponzoruša bar kod nas je prilično bleda. Bogat mladoženja, što je i krajnji cilj većine srpskih udavača, može da zameni prepune hale u kojima skandiraju njeno ime. Pa zar to i nije najveći kompliment?
- Novac je mera svega. S novcem i poznatim mužem ili tatom starleta brzinom svetlosti postaje mega-star. Uostalom, uspešno udate osobe u Srbiji su popularnije od žena koje su nešto same postigle. One simbolizuju osnovni srpski san da udajom rešite sve probleme. Tako su gospođa Marijana Mateus i Snežana Stojković paradigma srpskog ženskog uspeha i samim tim ogromne zvezde. Što se tiče gospođe Stojković, ona svakako nije starleta, ona je preuzela sjaj zvezde svog supruga i sija isto tako jako kao on - objašnjava Bjelica.
Nasuprot siromašnim ili dobroudatim starletama, postoji i treća kategorija: bogatašice koje promovišu sebe iz čistog hira i dosade. Njihovo ponašanje šokira javnost, ostavljaju utisak osoba kojima je dosadno u životu i pune tabloide skandalima sopstvene proizvodnje. To su buntovnice sa ili bez razloga, krajnje egzibicionistički nastrojene, koje verovatno na taj način
izražavaju neko nezadovoljstvo iz detinjstva. Novac ne predstavlja ništa ako nije dobro upakovan tako da svi ostali to vide. Nije ni čudo što bogate naslednice kao nešto pevuše da bi snimile spotove gde predstavljaju svoju novu haljinu ili automobile. Paris Hilton je jedna od svetskih diva koja svakako predvodi ovakvu grupu starleta. Bogata naslednica prosto obožava da umesto ogledala koristi kameru i publiku.
- Životni stil starleta preklapa se sa stilom sponzoruša, ali ima i razlika. Sponzoruše završavaju karijeru čim se dobro udaju – kaže Maja Jovanović.
Kod nas pravi pandan Paris Hilton su duet DnD. Danijela i Danica  rođene su u jednoj od najbogatijih dinastija u Srbiji i kao najpoznatije ćerke iz Karićevog jata, još od malena navikle su se na raskoš koji su im obezbedili tate i stričevi. Svaka im je želja bila ispunjena, počev od igračaka, preko školovanja u elitnim privatnim školama u Engleskoj, te putovanja po celom svetu. A onda su  rešile da se ujedine u pop duet DnD, i krenu put muzičke karijere. Potraga za saradnicima nije bila problem, koliko para toliko muzike, a one su imale dovoljno. Nisu morale da obijaju ni vrata izdavačkih kuća: osnovana je jedna u okviru porodične firme – BK saund. Posle snimljenog prvog albuma preuzele su većinu muzičkih termina BK TV, a zatim su inkasirale ozbiljan novac na ime prodaje svojih diskova Mobtelu i BK Telekomu, kao i na ime ustupanja autorskih prava istim tim preduzećima, više od Zdravka Čolića koji je u to vreme takođe bio objavio album za istu izdavačku kuću. Zahvaljujući svemu tome, put do tabloida bio im je otvoren, a to je podrazumevalo mnogo priče o težačkom životu na liniji London–Beograd i mučnoj udaljenosti od najmilijih.

Nisu samo žene starlete!
Sijaset pevača, političara, glumaca pojavi se pa nestane svake godine. Najtipičniji primer je Miki iz Velikog brata. Igrom slučaja, za samo 15 dana, postao je toliko poznat da su se svi grabili oko njega. Pčelar iz Kupinova bez velikih talenata osim što se ponašao narodski, počeo je da daje svoje mišljenje o politici u navodno ozbiljnim emisijama, da nas uči životu, modi, zabavi, nudi pivo i kikiriki u reklamama koje su se besomučno emitovale…Za razliku od njegovih koleginica iz istog realiti šoua, i neprimetnog pobednika Ivana Ljubu, njemu nisu bile potrebne velike grudi i bujna kosa da bi postao popularan. Zahvaljujući brzostečenoj slavi, na radiju B92 vodi emisiju, a počeo je i snimanje serije Genijalci u kojoj igra jednu od glavnih uloga. Kaže da je malo glumačkog iskustva stekao pojavljujući se u TV reklamama.
- Mačo starlete najbrže uspevaju u Srbiji, bolje od onih sa grudima i silikonskim usnama. To narodski, zapravo najčešće znači primitivno, bahato, mačistički... Veoma često bez ikakve osnove, te mačo starlete postaju mačo kult starovi – kaže Isidora Bjelica.
Među muškim starletama, objašnjava nam Maja Petrović, postoje dva tipa koja se provlače po medijima. Jedni su lepi, zgodni, mladi i ponašaju se baš kao i dame. Funkcionišu kako u hetroseksualnim, tako i u homoseksualnim relacijama. Drugi su oni koji su pre svega zanimljivi iz nekog razloga medijima, a ne moraju biti lepi i zgodni. To su ekstremno transparentne osobe, akumulirane šou energije i veliki egzibicionisti. Traju onoliko koliko ih javnost priznaje. U međuvremenu, snime po koju reklamu, gostuju u nekim emisijama i sve to traje dok se ne pojavi neki novi zanimljivi momak koji se izdvaja od drugih u svojim akcijama – ekstreman po svom egzibicionizmu i spreman na svaki poduhvat, često infantilnog i euforičnog ponašanja. Nema stalan posao i stalna interesovanja sem jednog – da na neki način intrigira javnost, uživajući u reakcijama koje budi kod zainteresovane publike.
Slavu je najteže zadržati, a starletama naročito, jer one do svog „imena“ dođu, ne konkretnim znanjem već bacanjem udice svuda, pa šta se upeca. Najveći problem im je što dolaze mlađe, lepše i šarmantnije...
- Starlete kod nas nemaju burne životne priče kao one svetski poznate. Ipak su prizemnije jer nemaju svetsku slavu. Mislim da se na kraju opredele za neki posao u kome se, ako ga već ne znaju, mogu snaći (kao što su to radile čitav život), iskoriste poznanstva za neke stalnije angažmane ili se potpuno povuku u mirne porodične vode i žive od uspomena. Ne mogu da dostignu velike bankovne račune i mire se sa skromnim životom, ukoliko se dobro ne udaju, kao što to rade sponzoruše. Ali, i o tome moraju da misle na vreme. Čini se da naše starlete ipak bolje podnose starenje – zaključuje psiholog Maja Jovanović.
 
 
Prva holivudska starleta
Jedna od prvih pravih holivudskih starleta bila je Džin Harlou. Ova lepotica postala je poznata zahvaljujući Hauardu Hjuzu, ekscentričnom milioneru koji ju je primetio u nemim filmovima. Nije skidala lančić za nožni članak i nije izlazila iz sobe ukoliko se ne pogleda u ogledalu koje joj donosi sreću. Mnogo pre čuvene izjave Merilin Monro, priznala je da ne nosi gaćice i da spava gola. Stavljala je led na bradavice pre snimanja da bi izgledala više seksi, za nju je izmišljen specijalni grudnjak, jer su kroz sve ostale koje su pokušali da joj navuku iskakale njene impoznatne grudi. Izbeljivala je stidne dlake. Tri puta se udavala, a treći muž, Pol Bern je izvršio samoubistvo. Umrla je u 26. godini ne stigavši da završi film Saratoga koji je kasnije sniman sa dublerkom.

Neprikosnovena Kira Najtli 
Internet sajt Yahoo! Entertainment sproveo je anketu ko su najveće holivudske starlete svih vremena među ljubiteljima filma. Na prvom mestu te lista našla se Kira Najtli zbog svog classy izgleda, a sledi je u stopu legenda filma Džudi Garland. Američka glumica Skarlet Johanson je na trećem mestu, Natali Portman kao dama od stila i talenta na četvrtom, a čudo od deteta sedme umetnosti pedesetih godina Širli Templ je na petoj poziciji. Danas se kao starlete najčešće pominju glumice Lindzi Lohan, Eva Longoria, Dženifer Aniston, Miša Barton, Džesika Alba, Keti Holms (supruga Toma Kruza), kao i čuvena čuvarka plaže Pamela Anderson, ali i pevačice Kristina Agilera, Gven Stefani, Džesika Simpson, striptizeta Dita von Tiz, i neizostavna Paris Hilton.
 

Strane: 1 2 3


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 178 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje